Wekker, Gloria

Prof. dr. G. D. (Gloria) Wekker is sociaal en cultureel antropoloog (UvA 1981), haar specialisaties liggen op het gebied van Gender Studies, Sexuality Studies, African American Studies, en Caribbean Studies. Sinds 2001 bezet zij de Aletta (IIAV)-leerstoel Gender en Ethniciteit aan de faculteit Geesteswetenschappen. Verder is zij coördinator van de eenjarige Master “Comparative Women’s Studies in Culture and Politics”. Tevens is zij directeur van GEM, Expertisecentrum Gender, Etniciteit en Multiculturaliteit in het hoger onderwijs. Deze organisatie adviseert, ontwikkelt instrumenten en doet onderzoek op het gebied van het genderbewust en intercultureel maken van hoger onderwijs: http://www.uu.nl/gw/medewerkers/GDWekker

GloriaWekker20160615UU DataMapCrightsPhilomenaJMEssed by HellenJGill

Gloria Wekker20160615 Afscheidsrede Universiteit van Utrecht. Foto: HellenJGill2016.


2017 Gloria Wekker

De Joke Smit-prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse regeringsprijs en een oeuvreprijs. De prijs is dit jaar voor de 15e keer uitgereikt. Gloria Wekker ontvangt een kunstobject en een bedrag van € 10.000.

Gloria Wekker wint Joke Smit Prijs2017-c

Gloria Wekker wint Joke Smit Prijs2017-c

Gloria Wekker wint Joke Smit Prijs2017-a

Gloria Wekker wint Joke Smit Prijs2017-a

Gloria Wekker wint Joke Smit Prijs2017-b

Gloria Wekker wint Joke Smit Prijs2017-b

Een jury onder leiding van Eva Jinek koos Gloria Wekker vanwege haar langdurige strijd voor de verbetering van de positie van zwarte vrouwen in Nederland. Volgens de jury heeft Wekker een cruciale bijdrage geleverd aan het onderwijzen en stimuleren van studenten, journalisten, activisten en andere geïnteresseerden op het gebied van gender en etniciteit. Ze maakte het concreet en tilde tegelijkertijd het academische en maatschappelijke debat hierover naar een hoger niveau.

Behalve Wekker waren Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen aan het Radboud MC en Soerin Narain, oprichter van Stichting Vobis, voor meiden en jonge vrouwen in een kwetsbare positie, genomineerd.

Aanmoedigingsprijs
De Aanmoedigingsprijs van € 1.000 gaat dit jaar naar de Oranjeleeuwinnen. Zij hebben de meeste stemmen gekregen in een online verkiezing. De Nederlandse voetbalvrouwen zijn deze zomer Europees Kampioen geworden en zijn daarmee een rolmodel geworden voor jongens en meisjes.

Anne Fleur Dekker, een feministische activiste die zich inzet voor de positie van vrouwen en onderdrukte groepen in de samenleving en Nupur Kohli, een jeugdarts die mensen aanzet om zowel fysiek als mentaal fit te worden en daardoor bijdraagt aan sterke gezonde gezinnen, eindigden als nummers twee en drie.

Regeringsprijs voor emancipatie
Deze regeringsprijs is vernoemd naar feministe Joke Smit (1933 – 1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatie-beweging. Daarnaast is er de Aanmoedigingsprijs op het gebied van vrouwenemancipatie, die tevens tweejaarlijks wordt uitgereikt. Met het uitreiken van deze prijzen onderstreept de regering de betekenis van emancipatie en het belang dat zij hecht aan de bevordering van emancipatie in de Nederlandse samenleving.

Jury
De jury van de oeuvreprijs bestond dit jaar uit voorzitter Eva Jinek, Anna Nooshin (ondernemer en modeblogger), Dylan van Rijsbergen (publicist), Belle Derks (hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie) en Hassnae Bouazza (journalist): https://www.jokesmitprijs.nl/


 Gloria Wekker Black archives2Gloria Wekker Black archives1


GloriaWekker20160615 Afscheidsrede Universiteit van Utrecht. DataMapCrightsPhilomenaJMEssed by HellenJGill

GloriaWekker20160615 Afscheidsrede Universiteit van Utrecht. Foto by HellenJGill2016.

GloriaWekker20160615 Afscheidsrede en Symposium Universiteit van Utrecht. Van links naar rechts Nancy Jouwe MA, Prof. Dr Halleh Ghorashi Hal, Prof. Dr Gloria Wekker, Prof. Dr Philomena JM Essed. DataMapCrightsPhilomenaJMEssed by HellenJGill

GloriaWekker20160615 Afscheidsrede en Symposium Universiteit van Utrecht. Van links naar rechts Nancy Jouwe MA, Prof. Dr Halleh Ghorashi Hal, Prof. Dr Gloria Wekker, Prof. Dr Philomena JM Essed. Foto by HellenJGill2016.


De Wetenschappelijke Raad

Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NINSEE) is op 20 augustus 2004 ingesteld en adviseert het Ninsee Bestuur gevraagd en ongevraagd. De Raad draagt bij met informatie dat betrekking heeft tot de wetenschappelijke dimensie van het instituut en in verband met kennisoverdracht van het slavernijverleden en de erfenis: www.ninsee.nl/Wetenschappelijke-Raad

Prof. dr. Gloria Wekker,
New Urban Collectief: http://nucnet.nl

Prof. dr. Gloria Wekker, Universiteit van Utrecht:
http://www.uu.nl/medewerkers/GDWekker


Amsterdam november 2017 

GloriaWekker2017BlackAchievementAward1
Gloria Wekker genomineerd voor de Black Achievement Award 2017.

In de Stadsschouwburg Amsterdam vindt op zondag 1 oktober ‘Black Renaissance’ plaats – dé officiële opening van de tweede editie van de Black Achievement Month – met een spectaculair avondvullend programma.

GloriaWekker2017BlackAchievementAward2

Er zijn muzikale optredens van onder andere de innemende Nederlandse zangeres en rapper Pink Oculus – die jazzy en soulful hiphop maakt – en operazanger Anthony Heidweiller. De ‘dramatische’ bariton brengt op deze avond maar liefst twee nummers ten gehore, waaronder het stuk ‘Make them hear you’. Hij wordt begeleid door pianist Roderigo Robles de Medina.

Echoes through Time is gemaakt voor het programma New Moves waarin dansers van Het Nationale Ballet zelf een choreografie maken. “In Echoes through Time hanteert Van Hoeve, danser bij Het Nationale Ballet sinds 2012, een heel ander dansvocabulaire. De taal is ruw en ‘street wise’ en het werk wordt dynamisch uitgevoerd door Daniel Robert Silva.” (Seeing dance, Maggie Foyer, 26 juni 2017)

Op 2 november 2013 rond middernacht vond de wereldpremière plaats van Embers, een speciaal ter gelegenheid van de Museumnacht gecreëerd duet van Ernst Meisner, choreograaf en artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet, op de gelijknamige muziek van Max Richter. ‘Embers’ zijn stenen (sintels) die rood gaan gloeien als ze verwarmd worden. Nancy Burer en Nathan Brhane zijn sinds 2013 verbonden aan Het Nationale Ballet.

Theater- en dansgezelschap Untold presenteert in het kader van het thema van de Black Achievement Month Black Renaissance een speciaal aangepast stuk uit zijn nieuwste voorstelling ‘Konfo’, waarbij spirituele transformaties vanuit de Afrikaanse identiteit centraal staan. De voorstelling ‘Obia’ van Untold zaaide de afgelopen 3 jaar alleen maar lof en stond in uitverkochte zalen in heel Nederland en Suriname. Met Konfo laat Untold zien dat het ook abstracte kunstvormen succesvol combineert met traditionele Afrikaanse dans- en muziekstijlen.

Theatermakers Dorothy Blokland en Yahmani Blackman zoeken tenslotte de grens van absurditeit op in hun spoken word act. Ze gaan het hebben over ‘haar’. Gevlochten, gevreesd, gestyled, geperst, gestraight, ongetemd, ongeremd, onderdrukt, bevrijd, gekamd, gewassen, gelocked, getwist, ongedwongen, ongevreesd jezelf zijn….
BlackAchievemaentMonth20171109NinSee2

Na afloop van het programma is er gelegenheid om te dansen in de Koninklijke Foyer onder begeleiding van Harto’s Band & Friends tot 22.30 uur. Andrew Makkinga is de host van de avond en hij wordt bijgestaan door co-host Eliyha Altena: https://wordpress.com/post/hellenjgillproductions.wordpress.com/1973

 

White Innocent 2016

NPO radio OVT: 10:00-12:00 uur.

Prof dr Gloria Wekker White Innocence2016.

Prof dr Gloria Wekker White Innocence2016.

http://www.nporadio1.nl

NPO Buitenhof: 10:00-12:00 uur.
http://www.npo.nl

VPRO fragment 11 minuten
Emmy Kollau in gesprek met Gloria Wekker:
http://www.vpro.nl/speel.RBX_VPRO_4051303.html 


Info

Prof dr Gloria Wekker Symposium, Afscheids UU wo 15 juni 2016.

Prof dr Gloria Wekker Symposium, Afscheid UU woensdag 15 juni 2016.

Prof dr Gloria Wekker Symposium, Afscheids UU wo 15 juni 2016.

Prof dr Gloria Wekker Symposium, Afscheid UU woensdag 15 juni 2016.

Gloria Wekker:
http://www.uu.nl/en/events/doing-gender-lecture-gloria-wekker

White Innocence:
https://www.amazon.com/White-Innocence-Paradoxes-Colonialism-Race-ebook/dp/B01DRW0HZA

White Innoncence:
https://www.dukeupress.edu/white-innocence

Afscheid Universiteit Utrecht:
http://www.uu.nl/en/search?keyword=white+innocents&search_scope=0


HellenJGill220160422PhilomenaMEssedNUCnetVerOnSur (9)a

Gloria Wekker. Foto HellenJGill2016.

Gloria Wekker is als genderprofessor met emeritaat een groot kenner van gender- en racismeproblematiek. Voor Willem Schinkels Politiek Lexicon politiseert ze erudiet en overtuigend het begrip ‘witte onschuld.’
Karel Smouter
Correspondent Migratie, Religie & Mensenrechten

Het ‘kleine’ Nederland heeft er eeuwenlang een imposant imperialistisch rijk op nagehouden.
Toch heeft het dat nooit echt willen weten.
Dat heeft grote gevolgen voor de huidige racismediscussie:
we blijven vergeten, ontwijken en ontkennen.
Tijd voor een einde aan dat imperialisme.
Vandaag in het Politiek Lexicon van socioloog Willem Schinkel: ‘witte onschuld.’
Gloria Wekker: https://decorrespondent.nl/gloriawekker

Prof dr GloriaWekker20160605 Gastcorrespondent. White Innocent (Witte Onschuld)

Prof dr GloriaWekker20160605 Gastcorrespondent. White Innocent (Witte Onschuld)

Prof dr GloriaWekker20160605 Gastcorrespondent. White Innocent (Witte Onschuld)

Prof dr GloriaWekker20160605 Gastcorrespondent. White Innocent (Witte Onschuld)


Prof dr GloriaWekker20160605 NPO-1 Buitenhof. White Innocent (Witte Onschuld) .....Dilan Yesilgöz Raadslid VVD Amsterdam bij Paul Witteman.

Prof dr GloriaWekker20160605 NPO-1 Buitenhof. White Innocent (Witte Onschuld)

Prof dr GloriaWekker20160605 NPO-1 Buitenhof. White Innocent (Witte Onschuld) .....Dilan Yesilgöz Raadslid VVD Amsterdam bij Paul Witteman.

Prof dr GloriaWekker20160605 NPO-1 Buitenhof. White Innocent (Witte Onschuld) …..Dilan Yesilgöz Raadslid VVD Amsterdam bij Paul Witteman.


Buitenhof

(AVRO/VARA/VPRO) Zondag 5 jun 2016
Uit Joop.NL juni2016.

Nederlanders hebben zich altijd onttrokken aan een écht debat over racisme en weggekeken van het eigen koloniale verleden. Ze zien zichzelf het liefst als progressief, verlicht en kleurenblind. Maar van dat beeld klopt weinig. Dat is de conclusie van emeritus hoogleraar Gloria Wekker, de schrijfster van het onlangs verschenen boek White Innocence. Over de invloed van ons verleden en het felle debat over racisme in Nederland ging Wekker zondag in debat met VVD-raadslid in Amsterdam Dilan Yesilgöz.

Volgens Wekker willen we in Nederland graag een zelfbeeld in stand houden dat we niet aan racisme doen. We zeggen dat het kolonialisme zo lang geleden is dat het geen sporen heeft nagelaten en dat we onschuldig zijn. Maar dat berust op een misvatting. Het zit in ons gevoel en onze associaties. Ze onderbouwde haar stelling met een pijnlijk voorbeeld uit het verleden waarbij ze op haar werk kennismaakte met een ambtenaar die meteen zijn jas aan haar gaf omdat hij dacht dat ze de garderobejuffrouw was. In zijn ogen kon zij, een donkere vrouw, alleen maar een dienende rol spelen.

Koloniaal verleden deconstrueren
Wekker is van mening dat we nooit echt hebben geprobeerd om het koloniale verleden te deconstrueren en dat we dat wel hadden moeten doen. Maar VVD-raadslid Dilan Yesilgöz was het daar niet mee eens. Zij vindt dat we teveel generaliseren op basis van ons culturele verleden en dat dat verkeerd is. Daar zit het probleem en dat noemde ze niet alleen feitelijk onjuist, maar ook polariserend. Ook vond ze – onder andere naar aanleiding van de discussie over Sylvana Simons – dat het niet goed is om het slachtofferschap te cultiveren.

Gloria Wekker haastte zich te zeggen dat ze niet generaliseert, maar juist laat zien hoe het begrip ras doorwerkt in verschillende domeinen in de samenleving. En dat de hoop om vast te stellen dat het wel meevalt niet de werkelijkheid is.

Etnisch profileren
Ter sprake kwam ook de aanhouding van Typhoon, vorige week. Dilan Yesilgöz zei dat ze het niet aanvaardbaar vindt dat de muzikant was aangehouden vanwege zijn huidskleur, maar dat we daardoor niet moeten gaan doen alsof het hele politieapparaat systematisch etnisch profileert. Daarop haalde Gloria Wekker direct een onderzoek aan waaruit blijkt dat dit juist wel juist wel gebeurt.

Op de slotvraag van Paul Witteman wat eraan gedaan zou moeten worden antwoordde Gloria Wekker dat we vooral in ons culturele archief moeten duiken, met bezinning en zelfreflectie ons automatisme onder de loep moeten nemen en dat we meer moeten gaan nadenken voordat we een mening vormen. Dilan Yesilgöz antwoordde dat we het cultureel verleden op deze manier moeten generaliseren naar de Nederlander van welke kleur dan ook. Ze stelde dat we veel meer naar het individu moeten kijken en naar de vrijheden en gelijke kansen die we in Nederland hebben:

Dus ik ga niet mee in de perceptie dat we zo’n fundeert probleem hebben dat de samenleving daardoor een langere tijd van bezinning nodig heeft.

Het debat tussen Gloria Wekker en Dilan Yesilgöz begint na de 35ste minuut van de uitzending.

Lees op: http://www.joop.nl/nieuws/wetenschapper-gloria-wekker-en-vvd-raadslid-dilan-yesilgoz-in-debat-over-racisme-in-nederland

Prof dr GloriaWekker20160605 NpoRadio1. White Innocent (Witte Onschuld)

Prof dr GloriaWekker20160605 NpoRadio1. White Innocent (Witte Onschuld)

Prof dr GloriaWekker20160605 NpoRadio1. White Innocent (Witte Onschuld)

Prof dr GloriaWekker20160605 NpoRadio1. White Innocent (Witte Onschuld)

Prof dr GloriaWekker20160604 VPROradio White Innocence (Witte Onschuld)

Prof dr GloriaWekker20160604 VPROradio White Innocence (Witte Onschuld)


Amsterdam 2015-04-23

Rebelse Trots (Kunstenares Patricia Kaersenhout)

PatriciaKaersenhout2015 Rebelse Trots.

PatriciaKaersenhout2015 Rebelse Trots.

PatriciaKaersenhout2015 Rebelse Trots.

PatriciaKaersenhout2015 Rebelse Trots.

PatriciaKaersenhout2015 Rebelse Trots. Foto: byHJGcamera2015.

PatriciaKaersenhout2015 Rebelse Trots. Foto: byHJGcamera2015.

PatriciaKaersenhout2015 Rebelse Trots. Foto: by HellenJGill2015.

PatriciaKaersenhout2015 Rebelse Trots. Foto: by HellenJGill2015.


Amsterdam 2015-03-04

Bijlmerparktheater.
Wie is er bang voor het F-woord?
Feminisme en de antiracisme strijd. Een intergenerationeel gesprek.

Op 8 maart is het weer Internationale Vrouwendag, dus tijd voor een goed gesprek. In een speciale talkshow in het kader van Internationale Vrouwendag gaan drie generaties feministen met elkaar en met het publiek in gesprek. Centraal staat de vraag welke inzichten het feminisme de antiracisme beweging in Nederland kan bieden.

Gloria Wekker, Philomena Essed, Hodan Warsame, Ramona Sno en Nancy Jouwe, drie generaties feministen, gaan met elkaar en met het publiek hierover in gesprek.

Philomena M Essed en Gloria Wekker. Foto: HellenJGill2015.

Gloria Wekker. Foto HellenJGill2016.

Waarom dit onderwerp?

Gloria Wekker

Gloria Wekker. Foto HellenJGill2016.

De tijd is er rijp voor. Sinds ongeveer een jaar is het r-woord terug in het publieke domein in Nederland. We hebben het weer over racisme. Sterker nog, er lijkt nu eindelijk erkend te worden dat racisme bestaat. Dit inzicht loopt bijna synchroon met de uitgave van Dutch Racism, een publicatie die uitlegt hoe typische Nederlandse vormen van racisme werken. Wat leert Dutch Racism ons?

De wortels van het Nederlands racisme liggen in haar verleden. Er is een link met het Nederlandse slavernijverleden en kolonialisme. Wat valt daarover te zeggen? Inmiddels kunnen we spreken van een tweede golf in de antiracisme beweging, een bloeiende, actieve, kolkende beweging van met name jonge zwarte en gekleurde vrouwen en mannen, die zichtbaar is en divers. Ze counteren niet alleen, ze willen ook de agenda bepalen. Waar staat die tweede generatie voor? Er worden successen geboekt, die zijn belangrijk. Maar er zijn ook zorgen, waarover? En hoe zag de eerste golf er uit? Vragen waarop we een antwoord proberen te vinden in de talkshow.

Meer over de deelnemers

Gloria Wekker en Philomena Essed zijn beide veteranen die als activisten, beleidsmakers en intellectuelen vanaf de jaren 70/80 tot nu actief zijn op het gebied van racisme, seksisme en andere vormen van onderdrukking, zoals homofobie.

De jonge activisten Hodan Warsame (Redmond Radio) en Ramona Sno (van blogsite dis/content) zijn bezig met een serie artikelen waarin ze een aantal problemen aankaarten binnen de antiracisme beweging.

Nancy Jouwe, die samen met Gloria Wekker en Maayke Botman een boek samenstelde over de Zwarte Migranten en Vluchtelingen (ZMV) vrouwenbeweging in Nederland, is de host vanavond.

Organisatie: Bijlmer Parktheater, Krater Art & Community en Kosmopolis Utrecht: http://bijlmerparktheater.nl/wie-er-bang-voor-het-f-woord-04-march-2015


 

Advertentie