Meulenbelt, Anja

Anja Henriëtte Meulenbelt (Utrecht, 6 januari 1945) is een Nederlands publicist, schrijfster, feministe en politica. Van 10 juni 2003 tot 7 juni 2011 was zij lid van de Eerste Kamer voor de SP.

Op 2 augustus 2014 maakte Anja Meulenbelt via haar eigen weblog bekend dat ze per direct het lidmaatschap van de SP heeft opgezegd.
Meulenbelt volgde de HBS in Amsterdam; daarna, van 1965 tot 1969, eveneens in Amsterdam de sociale academie. Vervolgens studeerde Meulenbelt van 1972 tot 1977 andragologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1975 tot 1992 was ze docente hulpverlening.

Meulenbelt was actief in de vrouwenbeweging en was onder andere betrokken bij de oprichting van de Feministische Uitgeverij Sara. Haar archief over 25 jaar vrouwenbeweging heeft ze ondergebracht bij het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). Ze was ook actief in de PSP.

Meer over Anja Meulenbelt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Anja_Meulenbelt

Weblog over Anja Meulenbelt: http://www.anjameulenbelt.nl/weblog

Lees meer in nieuwsarchief

HET F-BOEK

Feminisme leeft. In de media, op universiteiten, op de werkvloer: feminisme is terug in het maatschappelijk debat. Op donderdag 5 maart lanceert Atria Het F-boek: feminisme van nu in woord en beeld. Het boek is samengesteld onder redactie van initiatiefnemers Anja Meulenbelt en Renée Römkens.

Omslag Het F-boek
De feestelijke lancering van Het F-boek vindt plaats in de week van Internationale Vrouwendag en staat in het teken van feminisme van nu. Met muziek, debat, een hapje en een drankje. De host van het programma is Naeeda Aurangzeb (presentatrice) met een dubbel interview met Renée Römkens (wetenschapper en directeur Atria) en Anja Meulenbelt (schrijfster) en een speech van Philomena Essed (hoogleraar Critical race, gender and leadership studies). En natuurlijk zal er het speciale moment zijn van de overhandiging van het eerste exemplaar van Het F-boek. AgnesJongerius (voormaligvoorzitterFNV en lidEuropees Parlement)zal hetboekuitreikenaan deoudsteén dejongste auteur van hetboek: Hedyd’Ancona (voormalig Minister vanWelzijn,Volksgezondheid enCultuur) en LaurenSmits (antropoloog enoprichterDoetank PEER).

Het F-boek

Het F-boek is een uitgave van Atria in samenwerking met uitgeverij Unieboek | Het Spectrum. Tijdens de boekpresentatie is Het F-boek te koop bij de boekenstand van boekhandel Xantippe Unlimited. Prijs: € 19,99. ISBN: 978 90 00 34502 1
U kunt Het F-boek per heden ook online bestellen via de (plaatselijke) boekwinkel.

Anja Meulenbelt. foto: Steve Biervliet

Anja Meulenbelt.
foto’s: Steve I.J. Biervliet-HellenJGill


AnjaM hellenjgill20140601madebysteve-i-j-biervlietforroykgroenberg-262-8

Anja Meulenbelt. foto: Steve I.J. Biervliet-HellenJGill

Tot 2014

Anja Henriëtte Meulenbelt (Utrecht, 6 januari 1945) is een Nederlands publicist, schrijfster, feministe en politica. Van 10 juni 2003 tot 7 juni 2011 was zij lid van de Eerste Kamer voor de SP.

Op 2 augustus 2014 maakte Anja Meulenbelt via haar eigen weblog bekend dat ze per direct het lidmaatschap van de SP heeft opgezegd.[1]

Inhoud [verbergen]
1 Levensloop
2 Prijzen
3 Persoonlijk
4 Beknopte bibliografie
5 Externe links
Levensloop[bewerken]
Meulenbelt volgde de HBS in Amsterdam; daarna, van 1965 tot 1969, eveneens in Amsterdam de sociale academie. Vervolgens studeerde Meulenbelt van 1972 tot 1977 andragologie aan de Universiteit van Amsterdam. Van 1975 tot 1992 was ze docente hulpverlening.

Meulenbelt was actief in de vrouwenbeweging en was onder andere betrokken bij de oprichting van de Feministische Uitgeverij Sara. Haar archief over 25 jaar vrouwenbeweging heeft ze ondergebracht bij het Internationaal Informatiecentrum en Archief voor de Vrouwenbeweging (IIAV). Ze was ook actief in de PSP.[2]

Via de Stichting Admira, die slachtoffers van oorlog en seksueel geweld bijstaat, werkte Meulenbelt regelmatig in Balkanlanden. Ze trainde onder andere vrouwengroepen in voormalig Joegoslavië. Ze is sterk betrokken bij de Palestijnse zaak. Met de Stichting Kifaia ondersteunt zij gehandicapten in de Gazastrook.

Meulenbelt publiceerde bijna veertig boeken en vele artikelen voor diverse tijdschriften. In de autobiografische roman De schaamte voorbij (1976) herkenden zich vele vrouwen en het boek verscheen in elf talen waarvan er inmiddels zo’n half miljoen zijn verkocht. Voorts: Het beroofde land (2000) en De tweede intifada (2001). Haar roman Alba (1984), over een hernieuwde heteroseksuele relatie, werd vertaald in het Duits, Zweeds, Fins, Grieks en Turks. Meulenbelt was tevens serieredacteur van de reeks Gender, psychologie, hulpverlening bij uitgeverij Van Gennep. Lees meer in Wikipedia, over Anja Meulenbelt: http://nl.wikipedia.org/wiki/Anja_Meulenbelt

Anja Meulenbelt: "Meulenbelt2006" by Foto Govert de Roos / SP - http://pers.sp.nl/ (original location). Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Anja Meulenbelt: “Meulenbelt2006” by Foto Govert de Roos / SP – http://pers.sp.nl/ (original location). Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

3 Reacties op “Meulenbelt, Anja

  1. Pingback: Essed, Philomena | My Inspirators·

  2. Pingback: Meulenbelt, Anja 2015 | My Inspirators·

  3. Pingback: Essed, Philomena 2015 | My Inspirators·

Reacties zijn gesloten.